Bart Schermer over drones op NOS op 3

Back to articles

3 April, 2014

Drones worden al regelmatig ingezet voor de opsporing of door de brandweer. Deze week werd bekend dat gemeentes drones nu ook mogen gaan inzetten voor cameratoezicht. Bart Schermer werd hierover geïnterviewd door NOS op 3.

Het zal niet zo zijn dat drones zomaar ingezet mogen worden. De burgemeester moet goede redenen hebben om een drone rond te laten vliegen. Het moet gaan om risico’s voor de openbare orde en veiligheid, zoals een groot evenement of een voetbalwedstrijd.

Er zijn nog meer regels: de gemeente moet duidelijk kenbaar maken dat ze met een drone aan het filmen zijn en de drone mag alleen gebruikt worden in de openbare ruimte.

Schermer maakt zich echter zorgen over hoe je het onderscheid kunt maken tussen de openbare ruimte en privéruimtes, zoals tuinen of erven. Een drone kan dat onderscheid nu niet maken.

Gelukkig is het risico om gefilmd te worden door een drone nu nog niet erg groot, omdat de beelden nu nog van lage kwaliteit zijn. Drones vliegen bovendien zo hoog dat niemand herkenbaar in beeld zal komen. De technologie staat echter niet stil. Drones zullen worden uitgerust met steeds betere camera’s en wellicht gezichtsherkenning. Het is dus wel iets om alert op te blijven.

Bekijk de uitzending met Bart Schermer op NOS op 3 hier.

Jonathan Toornstra
Jonathan Toornstra

Legal researcher

Related blogs

A step forward in the globalisation of Internet governance

As of 2015, key Internet domain functions will no longer be governed by US government body NTIA...

Read more

PNR, passenger data, privacy

Considerati examines privacy aspects of new innovative passenger flow system ‘Aruba Happy Flow’

Last week, the new innovative way of traveling was launched, the Aruba Happy Flow solution. The...

Read more

Like to be emailed about Considerati news?

Then subscribe to the Considerati Newsletter! See our privacy statement.