College bescherming persoonsgegevens krijgt boetebevoegdheid tot €810.000

Terug naar articles

24 november, 2014

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP, tegenwoordig Autoriteit Persoonsgegevens of AP) mag binnenkort meer en hogere boetes opleggen aan overtreders van privacyregels. Dat blijkt uit een wetswijziging van staatssecretaris Teeven (Veiligheid & Justitie) die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Als de wijziging wordt goedgekeurd door de Tweede Kamer, is het CBP bevoegd om vaker en hogere boetes op te leggen. Momenteel kan het CBP alleen een boete uitdelen als bedrijven of overheden niet melden dat ze persoonsgegevens verwerken. Als de wijziging wordt goedgekeurd is het CBP ook bevoegd om boetes uit te delen aan organisaties als gegevens niet goed worden verwerkt, bewaartermijnen worden overschreden, gegevens voor andere doelen worden gebruikt dan het doel waarvoor ze verzameld zijn en als de beveiliging van de gegevens niet in orde is.

De huidige boetebevoegdheid van het CBP is €4500,-. In de toekomst kan het CBP voor lichtere overtredingen een boete van maximaal €20.250 kunnen opleggen. Voor zwaardere overtredingen kan het CBP een boete van tot wel €810.000 opleggen.
Voordat het CBP een boete oplegt aan een onderneming geven ze eerst een waarschuwing in de vorm van een ‘bindende aanwijzing’. Dit houdt in dat de overtredende organisatie tijd krijgt om veranderingen door te voeren waarmee compliance wordt bewerkstelligd, alvorens het CBP overgaat tot het opleggen van boetes. Daarnaast wordt de naam van het CBP gewijzigd in ‘Autoriteit persoonsgegevens’ om zo meer aan te sluiten bij de Europese ontwikkelingen en de aanstaande Verordening Dataprotectie.

De uitbreiding van de boetebevoegdheid kan grote gevolgen hebben voor uw organisatie. Wilt u meer weten over de risico’s die uw organisatie loopt bij het overtreden van privacyregels? Neem vrijblijvend contact op met de juridische experts van Considerati via info@considerati.com of via 020-7370069.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gerelateerde blogs

Op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zie ons privacy statement.